Möte med Rektorn

Jag hade ett möte med vår rektor häromdagen. Det var i egenskap av samordnare för föräldrarådet jag var där och syftet var att synka våra tankar och planera för skolstarten för att få alla nya och gamla elever och föräldrar att känna sig välkomna och taggade inför ett nytt läsår.

Själv var jag minst sagt taggad. Jag hade funderat och förberett mig mycket, ja större delen av sommaren för att vara ärlig. Kanske inte bara inför skolstarten, men för hela det kommande året och arbetet tillsammans med föräldrar och övriga skolan. Jag hade tänkt på hur man skapar en bra samverkan, hur man kan inspirera föräldrar till engagemang, hur vi kan skapa goda relationer och mycket annat. Jag hade läst böcker, sökt på internet, läst läroplanen, twittrat med lärare, börjat blogga, tänkt, funderat och funderat en gång till. Det kanske kan låta lite överdrivet, men dels är det bäst att göra saker ordentligt om de ändå ska göras, och dels är det så fantastiskt roligt detta med samverkan och att tillsammans föra utvecklingen framåt ett par snäpp till mot målet.

Vi satt alltså där på mötet och pratade om kommande händelser i början av terminen: skolstarten, första föräldramötet och så den stora välkomstfesten. Vid alla dessa tillfällen skulle föräldrarådet få chans och tillfälle att presentera sig och i olika former kunna träffa de nya och gamla föräldrarna. Vi pratade om en massa andra saker också och det hela var ett mycket bra möte och jag var ännu mer taggad efteråt.

Dagen efter skrev jag ett mail till rektorn där jag kort punktade ned det vi bestämt och bad henne bekräfta att vi var överens. Bland annat skrev jag att föräldrarådet får ett par minuter på dagen för skolstarten för att säga hej från oss och skapa nyfikenhet för vad vi gör. Jag tror att jag hade sinnebilden av något slags engagerat brandtal som skulle få föräldrar att strömma till oss, hur det nu skulle gå till på två minuter. Strax fick jag ett svar på mitt mail där det stod: – Ja, men glöm inte barnperspektivet. Det står 40 nervösa sexåringar och lyssnar.

Herre Gud, barnen. Jag hade glömt barnen. Visserligen är det ju för barnens bästa som vi arbetar i grund och botten, men ska sanningen fram så hade jag inte ägnat dem en tanke när jag planerade inför skolstarten. Jag som faktiskt känt mig ganska duktig kände mig nu istället rätt så dum. Gått i den enkla fällan att missa målet och fokusera på formerna.

Nu har jag bytt strategi och planerar att helt enkelt strunta i föräldrarna just den här första dagen. Istället ska jag berätta för barnen vad föräldrarådet är, och att vi finns för att vi vill hjälpa till så att deras skola ska bli så bra den bara kan. Jag ska också bevara detta i minnet och förstärka varför vi faktiskt gör det vi gör. Påminna mig själv och andra föräldrar om syfte och mål på varje möte vi har. Innehåll får styra formen och inte tvärtom.

Jag välkomnar läsåret 2012/2013 och tackar de högre makterna (eller är det svenska staten?) för att vi har goda pedagoger och ledare i skolan. Lärare och rektorer som har just det där nödvändiga och viktiga barnperspektivet.

Annonser

2 thoughts on “Möte med Rektorn

  1. Härligt skrivet Lisa!!
    Och jag blir så glad över att läsa både om din drivkraft och ditt engagamang, men oxå av den tydliga önskan från rektor/skolans sida att göra det bästa och arbeta tillsammans med t ex föräldrar för barnens väl o ve. Heja heja!
    /Helena, samordningsgruppen http://www.barnverket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s